
22 dec 2022 biedt ons 365 nieuwe kansen, perspectieven en doelen
Bij de start van een nieuw jaar maken we goede voornemens. Meer sporten, een opleiding volgen, stoppen met roken, … Meestal houden we deze goede voornemens niet lang vol, integendeel, we vergeten ze tegen februari al!
Door jouw voornemens om te zetten in echte “SMART” doelen, verhoog je de slaagkans op het behalen ervan aanzienlijk!
Maak jouw doel…
Specifiek
Omschrijf jouw doel specifiek aan de hand van cijfers of een duidelijke actie. “Meer” sporten of “een opleiding volgen” is te vaag. Vul jouw voornemen duidelijk in. Dit kan aan de hand van 5 vragen: “Wat wil je bereiken?”, “Wie is erbij betrokken?”, “Waar ga je dit doen?”, “Wanneer ga je het doen?” en “Waarom wil je het bereiken?”.
Bijvoorbeeld – “Ik wil minder tijd spenderen aan mijn administratieve taken en ik wil mij meer kunnen focussen op mijn klanten en projecten. Daarom wil ik efficiëntere processen toepassen en taken uitbesteden vanaf [datum].”
Meetbaar
Door welke voorwaarden weet je dat je jouw doel behaald hebt? Dit kan groei voor jouw bedrijf zijn, of een verwachting die je hebt gehaald. Het antwoord op deze vraag kan je vinden aan de hand van deze vragen: “Hoeveel moet er gedaan worden?”, “Hoe meet je dit?” en “Wat is het eindresultaat?”.
Bijvoorbeeld – “De tijd die ik spendeer aan administratie moet gehalveerd worden.”
Acceptabel
Ga na of jouw vooropgestelde doel nuttig is, stel in vraag of er een draagvlak is voor het doel dat je wenst te bereiken. “Sta je helemaal achter jouw doel?” en “Is het doel logisch ontstaan?” zijn vragen die je kan stellen.
Bijvoorbeeld – “Door minder tijd te spenderen aan mijn administratie, kan ik meer projecten uitvoeren voor klanten en daardoor bedrijfsgroei realiseren.”
Realistisch
Bepaal of jouw doel haalbaar is. Als het te gemakkelijk of te moeilijk is, valt de motivatie weg. Stel jezelf de vragen: “Zijn de stappen richting het doel haalbaar?” en “Heb je genoeg mogelijkheden/kennis/middelen om het doel te behalen?”
Bijvoorbeeld – “Om mijn doel te behalen schakel ik extra hulp in die mij kan helpen bij het kiezen van de juiste digitale oplossing en een aantal taken van mij kan overnemen.”
Tijdgebonden
Een start- en einddatum bepalen voor jouw doel is ideaal. Het doel heeft een deadline en dit houdt je gemotiveerd. Wanneer jouw doel een groot project is, probeer dit dan op te splitsen in verschillende kleinere doelen. “Wanneer ga je van start en wanneer ben je klaar?”.
Bijvoorbeeld – “Ik start met contacten leggen in januari en ik voorzie enkele weken tijd voor de zoektocht en de implementatie van de digitale oplossing. Daarnaast voorzie ik een inwerkperiode voor de persoon die mij praktisch zal ondersteunen. Vanaf [datum] is mijn agenda optimaal gevuld met projecten.”
Is een meer efficiënte aanpak van je administratie één van jouw goede voornemens? Admore helpt jou hier graag bij! Contacteer ons op info@admore.be voor een kennismakend gesprek.